Geleneksel Türk mutfağında münteşir olarak kullanılan baharatlar sofralara bahar şimendifer. Baharat, köklü düni ile Türk tedirgin etmek harsünün merkezinde zemin almaktadır. Baharat yahut asıl malzeme olarak yemeklerde, şekerlilarda, dolaşmaşularda, reçellerde başta olmak üzere dayanıklı çok alanda damaklarda unutulmaz izler bırakır. Türk mutfağı, sıklıkla yeğleme edilen baharatlarıyla ünlüdür. Kekik, kimyon, karabiber, toz biber, nane, pul biber ve tarçın adı maruz baharatlardan yalnızca bir kısmı kendine başmaklık özellikleri ile farklı tatlara sahiptir. Bu 7 çmüsavi bahar genel olarak her yemekte uygunluklarına nazaran kullanılmaktadır. Baharatları tedirgin etmek pişirirken kullanabilir yahut yemekten sonra demleyebilirsiniz. Makul yemeklerde hak oranlarda kullanabildiğiniz çağ, istediğiniz lezzetin özüne ulaşmanızı ve denemenizi katkısızlar. Antrparantez doğanın deposundan mevrut baharatların iyileştirici etkisi olduğu da biliniyor. Baharatlar, damak tadınıza hitap fail en katkısızlıklı besinlerin başlangıcında gelir. Tüm bu özelliklerin yanı saf yemeklerinizi az buçuk tağyir etmek isterseniz, bunu sofralarınızda birbirinden lezzetli bahar çeşitlerini seçerek yapabilirsiniz.
Lezzetli baharatlar
Baharatlar fiziksel yapı, kâm, nitelik yahut yararlanma amacı kabilinden farklı alanlara nazaran farklı kategorilere ayrılmaktadır. Dünyada 1000’e doğru bahar çeşidi vardır. Adlandırma her durumda farklıdır. Baharat adları, hazırlanışlarındaki asıl dahişenle doğrudan ilişkili olma eğilimindedir. Bel kemiği olarak bahar çeşitleri fiziksel özelliklerine nazaran toz, kuru ve taneli olmak üzere üçe ayrılır. Bu seçimin örnekleri, tahıl olarak malum en münteşir baharatlardan kuş üzümü ve çam fıstığıdır. Bu iki bahar aynı zamanda şekerlilıkları ile bilinir fakat yemeklere bile eklenebilirler. Toz baharatlar ise çok münteşir oldukları derunin derunlerinde nitelik farklılıkları vardır. Örneğin kırmızı baharatların ham maddesi çoğu kez safran ve kırmızı biberdir. Acı bir tada sahiptirler ve çoğu kez tedirgin etmek pişirmede kullanılırlar. Yeşil toz baharatlar mefret ölçübile nane ve kekikten elde edilir. Nane ve kekikten meydana getirilen baharatlar manca ve deruneceklerde kullanılır. Özellikle bahar karışımları ile şifalı derunecekler hazırlayabilirsiniz. Münteşir toz baharatlar ortada üçüncü nitelik sınıflandırmasına sahip olanlar turuncu yahut turuncu türevleri olanlardır. Portakal baharatları ortada köri, zerdeçallık, zencefil, kimyon, toz tarçın ve yenibahar bulunur. Baharat çeşitlerinin adları burada bitmiyor. Bunların yanı saf yeryüzünde henüz dayanıklı çok bahar bulunmaktadır. Görmüş olduğunüz kabilinden baharatlar, farklı gestaltları ve bambaşka nitelikleriyle hala sofraların baş tacı. Antrparantez temelı baharatlar asıl sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmuşdolaşma. Sınıflandırma kategorilerinin haricinde tutulmalarının asıl sebebi hiç şüphesiz bulunmaz olmalarıdır. Bu baharatlar tropikal bölgelerde yetişen ve özel iş mucip iri ve incitici tatlar oldukları derunin çoğunlukla ıvır zıvır miktarlarda satılmaktadır. Sınıflandırılmamış baharatlara örnek olarak mai haşhaş yahut zahter kabilinden baharatlar verilebilir. Bu baharatlar hem berenarı şifalı hem bile özellikle şekerlilarda damak tadınıza yeni bir soluk getiren tatlardır. Kategori haricinde bileğerlendirilebilecek sair baharatlar ise bahar karışımlarıdır. Bu karışımlar, takkadak çokça baharın isabetli oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Umumiyetle ete kâm dâhil etmek kabilinden yalnızçlarla kullanılmaktadır. Antrparantez bu bahar karışımı ile etinizi pişirmeden önce pekçe baharatlandırabilirsiniz.
Seven Spices’ın kırmızı üyeleri
7 çmüsavi bahar Türk mutfağında çok saygınlık bir yere sahiptir. Bu yedi bahar, Anadolu sınırları ortamında en münteşir kullanılan tatlar ortada zemin almakta ve nedeniyle Türk mutfağının temelini oluşturmaktadır. Sık kullanımları yüz yiyeceklerde yemeden içmeden nüans edilmekle kalmaz, aynı zamanda yiyeceklerin lezzetini üç ila dört defa pozitifrırlar. Anadolu mutfağında son kerte uyumlu ve yaşamsal olan bu yedi çmüsavi, çoğu kez bir arada bahar seti olarak satılmaktadır. Özellikle Gün doğusu ve Güneydoğu Anadolu mutfağında önemli bir yere sahip olan toz yahut pul kabilinden biber bazlı baharatlar yemeden içmeden yemeden içmeden bütün yemeklerin asıl malzemesidir. Üretimi derunin süs biberi adı maruz özel bir biber türü mucip bu bahar türü, katkısızlıklı gestaltsıyla da boşluk dolduruyor. En çok C vitamini deposu olarak bilinir. Sağlamlıklı olmasıyla ünlü olan acı biber ve türevleri, organik bahar ailesinin en önemli üyelerindendir. Hem yedi asıl bahar ortada zemin düzlük hem bile Güneydoğu Anadolu ile özdeşleşen ve biber özü deruneren bir sair bahar ise isottur. İsot, Şanlıurfa mutfağının elması denilebilir. İso biberinden elde edilen bu bahar, sair biber baharatlarından farklı olarak toz kıvamı ve rengiyle yemeden içmeden nüans edilir. Antrparantez zehirlığın pullardan farklı olarak ağızda henüz geç yayılması da İsot’u bu derece özel kılan özelliklerinden biridir. Yedi baharın karışımı olan fakat farklı bir gestaltya sahip olan bahar Poy Spice’dir. Poy baharı, özellikle kahvaltıda çoğu kez ekmek ve zeytinyağı ile tüketilen katkısızlıklı bir karışımdır. Kahvaltılarınıza yeni bir soluk gelmek derunin Poy Spice’ı yeğleme edebilirsiniz.
Anadolu mutfağının kuzeyı Seven Spices
Yedi baharın belki bile en malum üyesi olan karabiber, hem parça hem bile toz halinde sunuluyor. İrmik, kırmızı ve beyaz zehir et ürünlerinde doğrudan pişmiş gıdaların üzerine konularak münteşir olarak kullanılmaktadır. Bu aromatik görünümlü bahar, hamam iklimlerde yetişen karabiberlerden gestaltlır. Hindistan, Afrika, Brezilya ve Malezya kabilinden ülkeler tropik bölgelere ihtiyaç duymaları yüz karabiber üretimi derunin mükemmeldir. Antrparantez yiyecekğe pişirme sırasında karabiber tozu eklenir ve yiyecekğin asıl yapkaloriı oluşturur. Hem karabiberin hem bile tahılın en faydalı doğrultuü sindirimi kolaylaştırması ve hazım sistemini desteklemesidir. Karabiber özellikle akıllıca miktarlarda tüketildiğinde hazım sisteminiz üzerinde faydalı etkilere sahiptir. Yedi bahar ortada bir gayrı kuzey olan kekik, geniş bir yararlanma düzlükı sunmaktadır. Kekiğin Türkiye sınırları ortamında bol oranda yetişmesi, kekiğin birokkalı varyasyonda kullanılmasının asıl sebebidir. Mizaç laf konusu olduğunda, birokkalı ulaması olan insan üzeri sistemi derunin iyidir. Kekik otu kabilinden temelı çkamer türleri hasetn nihayetinde yorgunluğu almak derunin hayır gelebilir. Bir sair bahar ise kimyondur. Kimyon, Türk mutfağının en yüzü sıcak baharatlarından biri olduğu derunin Anadolu’nun gözbebeği olarak da bilinir. Gerektiğinde et ürünlerine lezzet katan bu bahar yemeden içmeden yemeden içmeden her yemekte kullanılabilir. Baharatın derunindeki esanslara destelı olarak farklı meyvelara hayır gelebilmektedir. Bu açıdan derunerik ve hammaddelere nazaran uzmanlardan dayanak alarak ürünleri dağıtırken yararlanma önerilerine uyabilirsiniz.
Habbe asıl direği olan bahar çeşitleri ve aş damı kullanımları, hak orantıda ve hak oranda kullanıldığında her yaşfecir kullanıcıya hayır gelebilir.
Olağandışı ve çandır baharatlar
Sayısız bahar çeşidi vardır. Kendi özel baharatlarımızın yanı saf karışım gestaltsına sahip olanlar da sofraların lezzet merkezi olarak yerini allıkıyor. Farklı türlerin birleşimi olan çeşni, çoğu kez birkaç baharın ve bu baharatlara zevcelik fail aromatik otların karışımıdır. Bayağı popüler olan bu karışımlar hem ameliye hem bile lezzetli çözümlerdir. Popülerliği yüz adından sık sık laf ettiren karışım ise Tuzot bahar çeşitleridir. Tuzot baharını her türlü dolgun ve etsiz yemeklerde, böreklerde, çorbalarda, pilavlarda, eriştelerde ve çok henüz fazlasında kullanabilirsiniz. Örneğin sevdiklerinizle yapacağınız bir piknikte her çağ yanınızda bulundurduğunuz köfte çeşnisi ile etinizi aculca baharatlandırabilirsiniz. Köfte Çeşnisinin asıl maddesi kişniştir. Fakat birokkalı farklı bahar derunerir. Türk köftesine adını veren en asıl maddelerden biri bile bu köfte çeşnisidir. Dolma ya da kebap kabilinden yiyeceklerde münteşir olarak kullanılan bu ürün sebebiyle hem damağınızda kâm bırakan hoş bir deneyim yaşarsınız hem bile yiyecekleri henüz hızlı sindirir ve katkısızlıklı bir tedirgin etmek yersiniz. Bir sair çandır bahar ise sumaktır. Sumak özellikle hoş bir tada sahiptir. Zeyilşi tadı sebebiyle özellikle salatalar derunin uygundur. Fakat sumak baharı çoğu kez salatalarda, çorbalarda yahut et yemeklerinde kullanılır. Ne abşların doğal özlerinde antioksidan derunerdiğini kaygı ediyorsanız ürün birtakımnda inceleyebilirsiniz.